Waarom je in de zorg geen Gmail moet gebruiken

Waarom je in de zorg geen Gmail moet gebruiken - internet vergelijken

Waarom je in de zorg geen Gmail moet gebruiken

Als zorgverlener is het bijzonder handig om gebruik te maken van de diensten van Google zoals Gmail, we zien dit heel vaak nog gebeuren maar dit is eigenlijk niet zo verstandig of zelf heel kwalijk.

Zorgverleners in het nieuwes

Recent was er nog in het nieuws dat kleine zorgverleners zoals kraamzorg, verloskundigen en vele andere betrekkelijk kleine zorgbedrijven vaak onzorgvuldig omspringen met de privacy van hun clienten. Dit komt omdat de websites van deze zorgverleners vaak niet beveiligd is. Het gaat dan met name om het niet gebruiken van een versleutelde verbinding (SSL). SSL staat voor Secure Socket Layer en houd in dat de informatie die tussen website en bezoeker heen en weer verzonden gaat versleuteld wordt zodat een niemand de informatie kan onderscheppen. Een versleutelde verbinding kan je herkennen aan het slotje voor het adres van de website, als je op een computer werkt is dit overigens doorgaans groen. Maar wel worden er vaak privacy gevoelige gegevens gevraagd en dus ook verzonden via deze websites. Bijvoorbeeld het BSN nummer maar ook klachten en details over medische geschiedenis. Zaken die niemand iets aangaan anders dat jij en je zorgverlener.

Waarom gebruiken ze Gmail?

Gmail is een heel fijn en geavanceerde emaildienst die heel veel mensen gebruiken, wij hebben in de begindagen van Gmail zelfs mensen actief aangemoedigt om Gmail te gaan gebruiken. Het was een veel betere dienst dan Hotmail en je kreeg een veel groter inbox. En we gebruiken het nog steeds maar wel steeds minder en heel selectief.

Een zorgverlener heeft over het algemeen een geheimhoudinsgplicht omdat die gevoelige informatie krijgt van clienten. De zorgverlener zou er dan ook alles aan moeten doen om die geheimhoudinsgplicht na te leven. Dat is goed voor de zorgvelener en goed voor de privacy van de client. Helaas zien we steeds vaker dat zorgverleners (met een eigen website en domeinnaam) toch zwichten voor het gemak van de voordelen en het gemak van Gmail. Ze gebruiken Gmail vaak al privé en waarom dan niet ook zakelijk, dat is wel zo makkelijk.

Wat is er mis met Gmail?

Gmail is een dienst van Google en het bedrijfsmodel van Google is het verwerken en indexeren van data, zo veel mogelijk data. Die data gebruiken ze heel kort gezegd om geld mee te verdienen. Omdat bijna iedereen zoekt met Google weet Google van iedereen wel iets. Ook al heb je maar één keer gebruik gemaakt van een dienst van Google, iedere keer laat je wel een beetje data achter. En die data hoe klein ook is uiteindelijk geld waard. Veel mensen worden zich daar langzaam aan wel redelijk bewust van en houden daarmee misschien ook al een beetje rekening als ze zoeken op internet. Maar Wat mensen zoeken op internet met een zoekopracht van een paar woorden is heel iets anders dan de inhoud van een email. Een email is persoonlijk tussen twee of meer personen maar over het algemeen een kleine groep mensen. Een emails staat opgeslagen in jouw persoonlijke emailaccount waar alleen jij bij kan. En daar gaat het mis, al jaren leest Google mee met alle miljarden emails die worden verstuurd of ontvangen via Gmail. Dit deed Google om de "gebruikerservaring" voor jou te optimaliseren door advertenties te tonen naast je emailberichten. Zo konden ze nog betere advertenties plaatsen waar jij nog vaker op zou klikken zodat ze nog meer geld zouden verdienen.

Gmail beterd zijn leven?!

Sinds kort heeft Google laten weten niet langer de inhoud van emails te analyseren, dit zouden ze doen omdat er vanuit het bedrijfsleven veel kritiek op kwam. Omdat Google alle schijn wilde wegenemen dat dit toch gebeurde doet ze het nu helemaal niet meer, ook niet bij niet zakelijke gebruikers. Hierbij is belangrijk te vermelden dat Google dus een zakelijk emaildienst aanbied. Maar in de meeste gevallen voor kleine bedrijven en kleine zorgbedrijven ook wordt er meestal gebruik gemaakt van de normale Gmail variant. En nou zou je zeggen Google leest toch niet meer mee dus wat is dan het probleem? Het probleem is dat Google een data bedrijf is waarvoor data als zuurstof is, dus altijd zo veel mogelijk data wil kunnen consumeren als mogelijk is. Dus je moet je afvragen of je ze op hun woord kan vertrouwen dat ze daadwerkelijk niet meer meelezen. 

Hoe kan het beter?

De noodzaak voor het gebruik van Gmail is er eigenlijk niet, met een eigen domeinnaam is het bij ieder normaal hostingbedrijf mogelijk om ook een emailaccount op te zetten met dat domeinnaam Bijvoorbeeld "lisa@beterezorg.nl". Afgezien van het feit dat je als bedrijf dan iedere naam voor het @ teken kan plaatsen ziet het er ook professioneler uit en heb is de email niet ondergebracht op de servers van Google. De kans dat er iemand meeleest is daarmee vele malen kleiner dan de bijna garantie dat Google het wel doet. Er is dus eigenlijk geen goede rede om niet gebruik te maken van een emailaccount met je eigen domeinnaam. 

Er komt ook nog bij dat je eigen website meestal gehost wordt in Nederland. Dat hoeft niet, maar is vaak wel het geval. Dat betekent dat de data die jij verstuurd en ontvangt op die server staat waar jouw website ook staat. Die data valt daarmee onder het Nederlandse recht en niet onder bijvoorbeeld de Amerikaanse Patriot Act doordat je data bij Google ligt opgeslagen. 

Dus heb je een bedrijf met een eigen website, en zeker als je als zorgverlener werkt is het eigenlijk een doodzonde om niet je eigen emailaccount te hebben. Er zijn namelijk geen redenen die goed genoeg zijn om toch Gmail te gebruiken.

Dit artikel is onderdeel van een serie van Privacy gerelateerde onderwerpen die we op de website af toe behandelen.

 

Over ons

Al sinds 2012 bieden we onze objectieve en onafhankelijke internet vergelijker om te helpen bij de eerste stap in het overstappen en afsluiten van een internetabonnement.

Vergelijken