Hoe komt het dat mijn Wifi vaak stoort?

Het is erg vervelend als je wifi verbinding storingen heeft, zo haal je niet uit je internet waarvoor je betaald dus het is belangrijk deze storingen op te lossen. Lees verder om meer te leren over de oorzaken en oplossingen.

 

Hoe komt het dat mijn wifi stoort?

  • Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor een storende verbinding.
  • De plaats waar je wifi modem of router staat of de afstand die het signaal moet afleggen. 
  • Wifi netwerk van de buren dat de frequentie overbelast.
  • Andere aparaten die het signaal verstoren

 

Hoe los ik een storing op?

Als eerste is het belangrijk om er zeker van te zijn dat je wifi-modem of router wel goed werkt. Om dit te onderzoeken kun je bijvoorbeeld een YouTube filmpje bekijken op je tablet of laptop terwijl je vlak bij je modem of router zit. Als dit goed werkt weet je in ieder geval dat het daar niet aan ligt.
Werkt dit niet goed dan is de modem/router de oorzaak en dan helpt in de meeste gevallen het opnieuw opstarten om het probleem op te lossen.

De juiste plek voor je modem/router

Het is het beste is om je modem/router zo vrij mogelijk te plaatsen op een centrale plek in je huis, op ongeveer anderhalve meter van de grond. Op die manier ontstaan er geen hele lange afstanden tot de modem/router en kan de grond geen storende factor vormen voor het signaal.  Plaats hem bij voorkeur niet in een afgesloten ruimte en niet in de buurt van grote metalen objecten of electronische andere apparaten. Apparaten die kunnen storen zijn bijvoorbeeld draadloze Dect-telefoons, babyfoons, draadloze deurbellen etc. Heb je dergelijke apparaten dan kun je testen of het verplaasten van de apparaten verschil maakt en minder storing veroorzaakt.

Wifi van de buren

Bijna iedereen heef een wifi modem/router in huis tegenwoordig en die moeten allemaal over de zelfde frequenties hun signaal leveren. Het kan daarom goed zijn dat het de frequentie je gebruikt overbelast is door de grote hoeveelheid andere netwerken op die frequentie.

Er zijn twee frequenties waarvan wifi gebruik kan maken, 2,4 GHz en 5 GHz. De bandbreedte van 2,4GHz is kleiner en is dus sneller druk als er veel wifi netwerken gebruik maken van deze frequentie. Zoek naar beschikbare netwerken om te zien of er veel netwerken van buren actief zijn. Is dit het geval dan kun je overwegen om op je router/modem de frequentie te wijzigen naar 5GHz. De bandbreedte op 5GHz is groter en meestal minder drukbezet. De kans is dus erg groot dat je verbinding veel stabieler zal zijn op deze frequentie. Er is wel een klein nadeel aan deze frequentie, het signaal reikt minder ver dan de 2,4GHz frequentie.

FAQ Category

Over ons

Al sinds 2012 bieden we onze objectieve en onafhankelijke internet vergelijker om te helpen bij de eerste stap in het overstappen en afsluiten van een internetabonnement.