Wat is een VPN verbinding?

[node-title] - informatie

Wat is een VPN verbinding?

In een tijd waarbij je eigenlijk bij alles wat je doet online en offline gevolgd wordt is privacy voor steeds meer mensen toch erg belanrijk. Die vrijheid om wat je doet en wat je denkt voor je zelf te houden is online steeds zeldzamer aan het worden en steeds meer mensen zijn daarom op zoek naar manieren om hun vrijheid te beschermen. Een manier om daar meer controler over te hebben is het gebruik van een VPN verbinding. 

Wat is VPN en hoe werkt het?

Een VPN, Virtual Private Network is een soort tunnel tussen jouw en een andere locatie. De gegevens die heen en weer gaan zijn afgeschermd en daardoor niet onderweg te onderscheppen door derden. Dit is bijvoorbeeld heel verstandig bij het gebruik van een openbare wifi hotspot maar eigenlijk is het tegenwoordig altijd nuttig omdat je daarmee je data beter beschermt.

Proxyserver

Er zijn verschillende typen proxyservers maar met een VPN provider gaat het erom dat jou data veilig wordt verzonden en meestal ook dat jou online identiteit niet aan jouw ip adres kan worden gekoppeld. Je gaat met een nooit direct naar de informatie die je zoekt maar altijd via een Proxyserver zo'n proxy is een sever ergens in een datacentrum waarmee je een afgeschemrde verbinding maakt voordat je vanaf daar naar de gewenste informatie gaat. Va het Ip-adres van de proxyserver surf je vervolgens verder over het internett. De proxyserver kan overal ter wereld staan en dat heeft als voordeel dat je bij informatie kan die op basis van jouw locatie kan worden geblokkeerd. Bijvoorbeeld Netflix bied een ander aanbod aan Nederlandse abonnee's dan hun abonnee's in Amerika. Met een VPN kan je die restrictie mogelijk omzeilen. Let wel dat content leveranciers zoals Netflix dit actief proberen te voorkomen door proxy's te weren.

Wat ook een voordeel is van het gebruik van een VPN is dat je eerst naar een server toegaat en vanaf die server ga je vervolgens verder naar een andere plaats op het internet. Je maakt dus een omweg, dit kan wel enige invloed hebben op de snelheid maar het is ook veiliger want tegelijkertijd zijn er nog honderde of duizende mensen die tegelijkertijd via die zelfde omweg op internet surfen. Jou gedrag online is dus niet meer gekoppeld aan jou eigen apparaat maar aan de server waar al die andere mensen ook doorheen gaan. Het geeft dus veel meer privacy omdat jou gedrag niet aan jouw apparaat kan worden gekoppeld. Dit werk natuurlijk niet meer als je bent ingelogd op Facebook of Google of een andere dienst. Die kan zolang jij bent ingelogd altijd je online bewegingen op hun netwerk blijven volgen.

Voordelen op een rij

Een VPN bied je dus veel voordelen 

  • Betere beveiliging op openbare wifi netwerken
  • Content restricties op basis van landgrenzen omzeilen
  • Bescherming tegen online profilering van je surfgedrag

Openbare Wifi

Dagelijks gebruiken veel mensen een openbaar wifi netwerk, in de trein, in het cafe, of tegenwoordig zelf in het vliegveld. Dit betekent dat je verbind met het netwerk waar nog veel meer mensen die je niet kent op dat zelfde moment gebruik van maken. Maakt da uit? Als iedereen hetzelfde doet en dat is alleen maar naar buiten kijken buiten het netwerk niet. Maar daar kan je niet op vertrouwen, de kans dat iemand geinteresseerd is in de data die jij verzend en ontvanget of toegang probeert te krijgen tot jou mobiel of tablet is groter dan dat je ooit de loterij gaat winnen. Om jezelf te beschermen kun je dan dus gebruik maken van een een VPN dienst. 

VPN aanbieders

Er zijn verschillende aanbieders van VPN dienste zowel betaald als gratis, waarbij je bij gratis natuurlijk altijd moet afvragen hoe gratis gratis is. De dienst kost tenslotte geld om te onderhouden en op te zetten dus ermoet ergens geld aan verdient worden. vaak zal dit reclame zijn. Het is daarom ook verstandig om te onderzoeken hoe een dienst werkt en wat de kosten zijn. Wat ook belangrijk is om te weten is of de VPN dienst een log bijhoudt van jou internet activiteiten.

Achtergrond categorie: 

Waardering

Over vergelijken

Veiligheid op Internet

Over ons

Al sinds 2012 bieden we onze objectieve en onafhankelijke internet vergelijker om te helpen bij de eerste stap in het overstappen en afsluiten van een internetabonnement.